Inbouw Bluetooth module blaupunkt.

Bij de aankoop van mij T5 multivan was de auto al voorzien van de RNS 2 radio, deze was ook al voorzien van telefoon voorbereiding. Echter was dit voor een Nokia. Ik had op mijn vorige radio in de passat met een MFD 1 al eens een bluetooth setje ingebouwd en dit beviel mij heel goed, zodoende ben ik ook gaan zoeken wat de mogelijkheden waren voor deze radio. Allereerst ben ik naar de locale VW dealer gegaan om eens te informeren naar de VW touch adapter de verkoper wou eerst eens zelf kijken welke telefoon voorbereiding er in de auto zat. Hij kon mij gelijk al vertellen dat de touch adapter niet mogelijk was. Hier hield voor mij de zoektocht niet mee op. Mijn volgende mogelijkheid was dus Blaupunkt dit is ook de fabrikant van de VW audio en Blaupunkt is weer een onderdeel van de Bosch groep die ook veel VW onderdelen leverd, na veel zoeken op de site van Blaupunkt bleek dat de bluetooth module alleen geleverd word met een kant en klare stekker voor de MFD 1 radio en een aantal andere oudere modelen, echter is dit een geheel andere stekker dan achter op de RNS 2. Dus ben ik eens schema's gaan zoeken van beide radio's en gaan vergelijken wat de verschillen waren. Al snel had ik in de gaten dat het grote verschil de stekker verbinding was.

De RNS 2 in mijn auto, deze wordt ook gebruikt in de eerdere touareg's van VW.
En dit is de bluetooth mudule van blaupunkt. De module vervangt de CD wisselaar door een USB stick.

Ik ben dus eerst maar eens gaan sleutelen aan mijn passat en de module hier uitgehaald, ik wou zelf eerst wel eens weten of dit zou gaan werken, voordat ik een nieuwe module zou kopen en eventueel verknoeien.

Het aansluit schema voor de MFD 1.
En de pin bezetting voor de MFD 1.
En de pin bezetting van de RNS 2.

Op zich is het vrij simpel, de blauwe stekker van de module verwijderen en hier een nieuwe stekker aan borduren. Ik heb bij een locale auto parts handlaar een passende verloop stekker gehaald en hier het blokje met draden uitgehaald die op RNS 2 CD wisselaar poort komt. en deze vervolgens op de bluetooth kabel geborduurd.

Let heel goed op voordat je de rode draad van de blauwe stekker op nr 20 los maakt dit is de audio in R deze kan niet tegen +12V een goede optie is deze markeren.
stekker bezetting op de RNS 2.

Uit eindelijk heb ik de module weg geborgen onder het handschoen kastje, van hier uit kon ik vrij simpel de bedrading doorvoeren naar de radio, en de USB aansluiting in het kastje leggen. De PTT (push to talk) knop heb ik achter het dashboard langs getrokken en naast de ESP knop geplakt, te zien op de eerste foto.

Alle voor en nadelen,

- Handsfree bellen over de bestaande speakers.

- Muziek via USB.

- Muziek via bluetooth streaming (AD2P) afhankelijk van telefoon

- Bediening van telefoon audio via het stuur.

- Goedkoop +/- €60,- op Ebay.

- Geen CD wisselaar meer. (dit is toch al ouderwets)

Het is ook mogelijk om een harde schijf te monteren, een USB stick of harde schijf moet echter wel geformateerd worden in FAT32 en max 32GB anders kan de module er niets mee. Op Blaupunkt.de kun je alles terug vinden, update's, instellingen etc, natuurlijk vind je die ook in de gebruiksaanwijzing. De module is zelfs verkrijgbaar voor de Iphone.

De volgende stap is de MFL (Multi function lenkrad of wel stuur bediening) ga aanpassen naar bediening met de extra funtie voor telefoon, zodat ik ook de telefoon vanaf het stuur kan opnemen. Momenteel kan ik met audio vooruit of achteruit (pijltje op/neer) de muziek vooruit of achteruit spoelen/skippen.

Update

De module is niet meer verkrijgbaar via Blaupunkt, echter is er nog voldoende aanbod op eBay.de . De link naar Blaupunkt is naar het service gedeelte, waar nog handleidingen en software updates te vinden zijn.

Veel succes.

En zijn er vragen dan kun je gerust contact opnemen