Aandrijfas reparatie/vervanging

14-05-2013

Al een geruime tijd viel mij op dat tijdens het optrekken en bij het accelereren en de-accelereren er een klap (kloink) klonk onder de auto, tijdens de reparatie die ik aan het uitvoeren was aan de cilinderkop heb ik de aandrijfas er maar eens onderweg gehaald.

Duidelijk is hier te zien de slijtage op zowel de pen als in de bus van de aandrijfas.

Hoe het as los te nemen.

Naaf deksel uit het wiel halen, en de centrale moer los draaien, en gelijk ook de wiel moeren even "breken" ( een slag los draaien) Met een krik onder het subframe de auto omhoog zetten en veilig stellen. (linker wiel op de grond laten staan en in de versnelling, en de handrem er op) Wiel er af nemen. Bodemplaat en wiel kuip en als je het hebt ook de bescherming om het as weg nemen.( Bodemplaat met 6 13mm boutjes, en wielkuip met torqx 20,schroefjes.) Onderste wielophanging los bouten (twee maal veel tand T14) ik heb zelf ook de stabilisator stang en stuur stang los genomen. Wiel ophanging van het as aftrekken, en vervolgens de twee ( 13mm dop ) boutjes los nemen boven het steun lager van het as. Als het goed is kun je nu het gehele aandrijf as er onderweg trekken. Grote kans dat je steekas in de bak ook vervangen moet worden. 6mm imbus in het as stekken ( cm of 10/12 diep) en deze los draaien en uit nemen. Eventueel ( is toch al stuk) gewoon met een grote waterpomptang aan trekken.

En voor monteren, precies in omgekeerde volgorde. Advies is om het as even lekker met goeie vet in te smeren voor montage, kopervet of een andere dikke vet soort.

Voor technische achtergrond info Zip file

Let op deze file's zijn van toepassing op mijn T5 met een AXE motor in combinatie met een GWB 6 versnellings hand bak.

variety counters
Free Stats